Am ajuns să cred că şi terapia are divese calităţi - ca o pereche de pantofi pe care o poţi cumpăra din complexul Europa din Colentina, de la Metro, de la o firmă producătoare de pantofi, pe comandă, sau de pe strada La Dolce Vita din Roma... Depinde ce consideri că meriţi: ceva ieftin, ceva comod, ceva elegant, ceva "de firmă", ceva uşor de găsit sau ceva special pentru tine care să te definească.

Este adevărat, trăim într-o epocă obsedată în egală măsură de trup şi de coafurile vedetelor, însă realitatea este că cei mai mulţi dintre noi ştiu foarte puţine despre ce se petrece în acest sistem miraculos, deopotrivă ştiinţific şi artistic, mintea umană. Decenii întregi sunteţi proprietarul unei cochilii acoperite cu piele, dar probabil ştiţi mai multe despre telefonul dvs. mobil, despre maşina pe care o conduceţi şi despre multe alte lucruri decât despre propria relaţie minte-trup. În ceea ce priveşte longevitatea şi calitatea vieţii, înţelegerea propriului mecanism vă va oferi puterea, autoritatea şi capacitatea de a trăi o viaţă mai bună şi mai sănătoasă.


Delia Ciobancan - Servicii

Coaching sistemic

 

Coachingul sistemic nu este medicină, psihoterapie şi nici consiliere. Coachingul sistemic integrează sisteme de gândire, coachingul succesului şi coachingul de sănătate cu modelarea expertului. Acesta ajuta la rezolvarea problemelor de relaţionare şi consecinţele acestora, previne bolile mentale, te ajuta să faci faţă provocărilor, bolilor cronice, te ajuta să rezolvi simptomele bolilor cronice, îţi oferă suport emoţional în timpul momentelor dificile şi te învaţă cum să-ţi ajuţi prietenii sau membrii familiei să ducă o viaţă liniştită.


Tu eşti un membru a multor sisteme umane: familia de origine, familia actuală, asocierea sau uniunea, comunitatea şi ţara ta, ele toate sunt sisteme cărora le aparţi. Dacă vei sta şi vei lua în calcul toate categoriile şi grupările din care faci parte vei realiza că între tine şi ele există un nivel de interacţiune. În timp ce tu le influenţezi pe ele, la rândul tău primeşti influenţa lor. Problemele apar în această relaţionare. Un fel de a schimba problemele este de a-ţi schimba atitudinea şi interrelaţionarea cu sistemele relevante.


Dezvoltarea optimă a familiei este gândită să aibă loc atunci când membrii familiei sunt relativ diferiţi, atunci când anxietatea este scăzută şi atunci când partenerii sunt într-un bun contact emoţional cu propriile lor familii. Într-o bună relaţie, partenerii sunt capabili să vorbească deschis despre conflicte, să-şi descrie propriile sentimente şi să ceară schimbări în comportamentul celorlalţi, în opoziţie cu a critica şi a se plânge. Un coach sistemic sau un terapeut consideră că problemele individuale sunt reflectări ale sistemului.


Focusându-se pe patternurile de relaţionare, un coach sistemic poate să găsească soluţii care practic sunt dincolo de imaginaţia membrilor sistemului. Boala într-o familie poate provoca toţi membrii acesteia. Dacă ai fi membrul unei familii şi unul dintre ceilalţi membrii ar fi diagnosticat cu o boală mentală gravă, acest lucru îţi va afecta şi ţie viaţa. Relaţionarea sistemică şi dificultăţile emoţionale pot afecta balanţa hormonală a organismului tău, lucru care cauzează probleme psihologice. Un coach poate să te motiveze, să te susţină, să-ţi identifice legăturile şi să-ţi arate ce te ţine pe loc sau ce te trage înapoi.


Te ajută să-ţi găseşti calea, să descoperi soluţii creative de care ai nevoie pentru împlinirea ţelurilor. El poate să-ţi dea o mână de ajutor sau un şut în fund. Coachingul sistemic include soluţii pentru câteva cauze de bază ale suferinţei: vină, relaţionarea haotică, viaţa fără sens, traumă emoţională sau stresul postraumatic. Un coach poate da sfaturi pentru dezvoltarea optimă a membrilor familiei, de la adulţi la copii. Eplorează şi schimbaţi viata, emoţiile şi relaţiile cu ceilalţi, rezolvaţi problemele personale, emoţionale şi de familie, fă să dispară problemele de relaţionare care se manifestă ca şi o boală fizică şi mentală, fi pregătit pentru un coach sistemic.