Am ajuns să cred că şi terapia are divese calităţi - ca o pereche de pantofi pe care o poţi cumpăra din complexul Europa din Colentina, de la Metro, de la o firmă producătoare de pantofi, pe comandă, sau de pe strada La Dolce Vita din Roma... Depinde ce consideri că meriţi: ceva ieftin, ceva comod, ceva elegant, ceva "de firmă", ceva uşor de găsit sau ceva special pentru tine care să te definească.

Este adevărat, trăim într-o epocă obsedată în egală măsură de trup şi de coafurile vedetelor, însă realitatea este că cei mai mulţi dintre noi ştiu foarte puţine despre ce se petrece în acest sistem miraculos, deopotrivă ştiinţific şi artistic, mintea umană. Decenii întregi sunteţi proprietarul unei cochilii acoperite cu piele, dar probabil ştiţi mai multe despre telefonul dvs. mobil, despre maşina pe care o conduceţi şi despre multe alte lucruri decât despre propria relaţie minte-trup. În ceea ce priveşte longevitatea şi calitatea vieţii, înţelegerea propriului mecanism vă va oferi puterea, autoritatea şi capacitatea de a trăi o viaţă mai bună şi mai sănătoasă.


Delia Ciobancan - Servicii

Ce anume îţi trebuie ca să fii un candidat perfect pentru coaching?

 

Şi dacă ceea ce numim coaching diferă de consiliere şi terapie, coachingul implica provocări dure pentru cei care sunt îndeajuns de curajoşi să se uite la performanţele şi posibilităţile lor, să le transpună în obiective mai înalte, pe care să le atingă şi să ceară de la ei înşişi ca tot ceea ce au mai bun să iasă la iveală. Coachingul este o sumă de metode şi procese create să ajute la:

1. Trezirea unei persoane, a potenţialului şi posibilităţilor care sunt adormite în ea;

2. Mobilizarea resurselor pentru a deveni mai mult, pentru a simţi mai mult, a gândi mai bine, a experimenta mai mult, a avea mai mult, a contribui mai mult;


3. Provocarea unei persoane să creeze descrieri noi şi diferite ale unui rezultat dorit, visat, astfel încât să se proiecteze în faţa ei direcţia îmbogăţită către scop;

4. Facilitarea apariţiei unui nou joc în comportamentul actual, pentru a atinge un nou nivel de performanţă în comportament şi obişnuinţe;

5. Eliberarea de noi potenţialuri, apariţia aptitudinilor şi a talentelor unice, creearea de posibilităţi incredibile.


Care sunt lucrurile pe care trebuie să le ştii când te inscri la un coach? Ai nevoie de următoarele: ego puternic şi zdravăn, o atitudine puternică şi pozitivă despre greşeli, o deschidere receptivă către feed-back, dedicarea cu pasiune pentru dezvoltarea deplină, o promisiune plină de pasiune pentru schimbare şi transformare, îmbrăţişarea cu pasiune a ambiguităţii şi lipsei de echilibru fiindcă satisfacerea autoactualizării a meta-nevoilor amplifică nevoile şi creează şi mai mult dezechilibru.


Şi dacă coachingul presupune provocare, trezire, schimbarea orientării şi eliminarea confortului, atunci cu siguranţă nu este pentru oricine. Şi nu este cu siguranţă pentru cei care au nevoie de terapie. Ci este pentru cei care sunt îndeajuns de curajoşi, pentru cei care îmbrăţişează schimbarea ca pe cel mai bun prieten, este pentru acele persoane care sunt pregătite să actualizeze noi potenţialuri, este pentru persoanele care sunt gata să producă schimbări de paradigmă şi transformări.