Am ajuns să cred că şi terapia are divese calităţi - ca o pereche de pantofi pe care o poţi cumpăra din complexul Europa din Colentina, de la Metro, de la o firmă producătoare de pantofi, pe comandă, sau de pe strada La Dolce Vita din Roma... Depinde ce consideri că meriţi: ceva ieftin, ceva comod, ceva elegant, ceva "de firmă", ceva uşor de găsit sau ceva special pentru tine care să te definească.

Este adevărat, trăim într-o epocă obsedată în egală măsură de trup şi de coafurile vedetelor, însă realitatea este că cei mai mulţi dintre noi ştiu foarte puţine despre ce se petrece în acest sistem miraculos, deopotrivă ştiinţific şi artistic, mintea umană. Decenii întregi sunteţi proprietarul unei cochilii acoperite cu piele, dar probabil ştiţi mai multe despre telefonul dvs. mobil, despre maşina pe care o conduceţi şi despre multe alte lucruri decât despre propria relaţie minte-trup. În ceea ce priveşte longevitatea şi calitatea vieţii, înţelegerea propriului mecanism vă va oferi puterea, autoritatea şi capacitatea de a trăi o viaţă mai bună şi mai sănătoasă.


Delia Ciobancan - Psiholog

"Este imposibil să convingi pe cineva că ar putea proceda şi altfel, daca norocul îl ajută să reuşească mereu. Numai că norocul omului se schimbă, chiar şi vremurile se schimbă - numai el nu-şi schimbă acţiunile."
                                                                                                                                                                                                                  ... Machiavelli

Exprimă-te! Alege să fii tu!

 

Probabil că fiecare dintre noi a intuit existenţa unei realităţi incontestabile care spune că există două moduri de a ne trăi viaţa: unul bazat pe totală conştientizare ale nevoile ego-ului, în conexiune cu intrega fiinţă realizând existenţa vieţii la nivelul fiecărei celule vii iar celalat mod bazat pe o inconştienţă dătătoare de pierdere în neant, în care nu există nici întrebări şi nici răspunsuri.

Tranziţia de la o viaţă lipsită de conţinut la o viaţă plină de înţelesuri, bazată pe un nivel de conştienţă cât mai înalt, presupune o incursiune în trecut, abandonarea lui, depăşirea pricipiilor după care ne-am condus atâta timp, presupune schimbări de credinţe şi convingeri si toate duc la descoperirea unei noi dimensiuni a vieţii. Când vine timpul să depăşim modul dualist de a trăi, bazat pe opoziţii, conflicte şi nevoi superficiale precum a fi îngrijorat de viitor, a regreta vechile greşeli, a retrăi ziua de ieri, a anticipa ziua de mâine, a goni cotra cronometru, a opune rezistenţă la schimbare, când ne-am atins limita de incompetenţă, intenţia de a ne achiziţiona o nouă viaţă în care să aflăm cine suntem cu adevărat, devine iminentă.

Suntem obişnuiţi să spunem că ne schimbăm hainele, look-ul, că se schimbă vremea, vremurile, că vrem să ne schimbăm mobila sau culoarea zugrăvelii sau locul de muncă. Vorbim de asemenea despre a-i schimba pe alţii: vrem să schimbăm comportamentul unui copil, să-i educăm pe alţii, să-i motivăm pe angajaţii noştri în vederea schimbării atitudinii faţă de muncă, vrem să modificăm percepţiile şi opiniile altora pentru a-i determina să ne cumpere produsele, să ne voteze, să-şi schimbe atitudinea faţă de noi, să ne placă, să ne iubească. Mult mai rar ne gândim la un proces de auto schimbare.

Dezvoltarea personală presupune o redescoperire. Psihologia s-a îmbogăţit cu cantităţi mari de informaţii despre fiinţa umană şi a produs metode eficiente de schimbare a comportamentelor şi atitudinilor, de gestionare a emoţiilor, de autocunoaştere, de reeducare. Analiza personală este auto schimbare, între necesitate şi dificultate procesul te aduce la un nivel al cunoaşterii dobândit prin experienţa personală directă deoarece acesta este cel mai înalt nivel al cunoaşterii. Te invit să-ţi manifeşti potenţialul personal sesizând resursele pe care nici nu ştii că le porţi în tine..