Am ajuns să cred că şi terapia are divese calităţi - ca o pereche de pantofi pe care o poţi cumpăra din complexul Europa din Colentina, de la Metro, de la o firmă producătoare de pantofi, pe comandă, sau de pe strada La Dolce Vita din Roma... Depinde ce consideri că meriţi: ceva ieftin, ceva comod, ceva elegant, ceva "de firmă", ceva uşor de găsit sau ceva special pentru tine care să te definească.

Este adevărat, trăim într-o epocă obsedată în egală măsură de trup şi de coafurile vedetelor, însă realitatea este că cei mai mulţi dintre noi ştiu foarte puţine despre ce se petrece în acest sistem miraculos, deopotrivă ştiinţific şi artistic, mintea umană. Decenii întregi sunteţi proprietarul unei cochilii acoperite cu piele, dar probabil ştiţi mai multe despre telefonul dvs. mobil, despre maşina pe care o conduceţi şi despre multe alte lucruri decât despre propria relaţie minte-trup. În ceea ce priveşte longevitatea şi calitatea vieţii, înţelegerea propriului mecanism vă va oferi puterea, autoritatea şi capacitatea de a trăi o viaţă mai bună şi mai sănătoasă.


Delia Ciobancan - Servicii

Ce poate face hipnoza şi cui îi poate fi de folos?

 

Stări de transă pot fi utilizate în medicină, stomatologie, psihoterapie. În bolile cornice, pentru a facilita examinările neplăcute, pentru a pregăti anestezia pentru operaţie. În stomatologie pentru a reduce anxietatea şi pentru a face tolerabile tratamentele îndelungate, pentru a obţine anestezia hipnotică, mioartropatia, problemele articulaţiei mandibulare, şi pentru a face posibil tratamentul atunci când este un reflex de gag excesiv.


În psihoterapie este util în tratamentul anxietăţii, fobiilor, depresiei, stresului post-traumatic, tulburărilor psihosomatice: colon iritabil, tensiune arterială crescută, psoriazis, alergii, migrene, durere cronică, cancer; ca şi în tratamentul tulburărilor alimentare, insomniilor, obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul. În transă este de asemenea posibil să se găsească sursa problemelor prin intermediul regresiei şi călătoria în viitor pentru a trăi noi modalităţi de a trăi fără simptom. Alte tratamente, cum este terapia comportamentală pot fi semnificativ facilitate.


În timpul inducerii transei, concentrarea este distrasă de la stimulii externi şi direcţionată către senzaţii interne. De obicei, se realizează o stare de relaxare fizică , ca un prim semn. Hipnoza nu este “un program de relaxare” stereotip, ci este croită individual. Relaxarea în hipnoză este asociată cu o calmare a ritmurilor bilogice, pentru respiraţie şi ritmul cardiac. Aceasta face posibil ca fiecare pacient să se concentreze asupra experienţelor interioare. Dacă hipnoză este folosită pentru a facilita o examinare sau un tratament (chirugiacal sau stomatologic) focusul va fi asupra episoadelor pozitive şi plăcute pe care pacientul şi le alege singur; cu cât sunt mai realiste aceste scenarii, cu atât lumea exterioare va fi mai disociata.


Prin stimularea capacităţii de a se relaxă în timpul tratamentului, hipnoza încurajează asumarea responsabilităţii pentru propria stare de bine. În psihoterapie se realizează de multe ori o realitate alternativă pentru a controla comportamentul simptomatic; în această realitate alternativă , modificarea sau extincţia simptomelor este trăită atât de intens, încât în final, această realitate imaginată hipnotic devine parte a vieţii de fiecare zi. Retrăirea evenimentelor traumatice din trecut este factorul semnificativ în tratamentul cauzal prin regresie. Experienţe reprimate sau uitate pot fi astfel reamintite şi reevaluate în lumina cunoştinţelor actuale. Modalităţile anterioare de procesare a emoţiilor pot fi corectate în transă hipnotică.


Hipnoza este ştiinţa şi arta de a utiliza patternuri de comunicare - atât verbale cât şi non-verbale, pentru a ajuta un individ să intre într-o stare de conştientă modificată: deseori, dar nu exclusiv o stare de transă. Dar poate cel mai important lucru este faptul că a fost preluat modelul lui Milton Erickson despre inconştient. Mai exact faptul că inconştientul încetează a mai fi doar o cămară îmbâcsita unde ne depozităm frustrări şi refulări şi mai cine ştie ce în borcane mari şi groase, extrem de bine sigiliate de care nu vrem să ne apropiem. Pentru Erickson inconştientul se transforma într-un loc plin de resurse, de creativitate, capabil să genereze soluţii.